Живот след COVID-19: Създаване на пространство за растеж

В това време на скръб теорията за посттравматичния растеж предполага, че хората могат да излязат по-силни от травмата

В традиционното японско изкуство кинцуги, занаятчиите запълват пукнатините в счупената керамика със злато или сребро, превръщайки повредените парчета в нещо по-красиво, отколкото са били, когато са били нови. Посттравматичният растеж е като кинцуги за ума.

Разработена през 90-те години от психолозите д-р Ричард Тедески и д-р Лорънс Калхун, теорията за посттравматичния растеж предполага, че хората могат да излязат от травма или несгоди, постигайки положителен личен растеж. Това е утешителна идея и в спокойни времена, но изглежда особено привлекателно, когато преживяваме пандемия, която преобръща живота на хората по целия свят.

Да израстеш от травмата не е необичайно, казва Тедески, сега почетен професор в Университета на Северна Каролина Шарлот и председател на Института за посттравматичен растеж Боулдър Крест в Блумънт, Вирджиния. „Изследванията подкрепят идеята, че пост-травматичният растеж е често срещан и универсален в различните култури“, казва той. „Говорим за трансформация – предизвикателство към основните вярвания на хората, което ги кара да станат различни от предишните.“

И пандемията COVID-19 може да има съставките, които да стимулират подобен растеж. „Все още сме в средата на тази ситуация и все още не знаем какво може да се случи, но ще има сериозни предизвикателства пред живота на хората“, казва Тедески. Макар че тези ефекти могат да бъдат опустошителни, можем да излезем от неприятностите, променяйли се към по-добро“, добавя той. „При някои хора това събитие може да е шок за основната им система от вярвания. Когато случаят е такъв, то има потенциал да доведе до значителни положителни промени.“

Устойчивост срещу посттравматичен растеж

Изследванията при различни бедствия показват, че има различни траектории за възстановяване, казва д-р Ерика Феликс, психолог от Калифорнийския университет в Санта Барбара, която лекува и изучава оцелелите от травми. Някои хора се нуждаят от време, за да се възстановят от травма, преди да се върнат към нормалното функциониране. Част от хората страдат от негативни последици за психичното здраве, които стават хронични, но повечето се отърсват от травмата доста бързо, казва тя. „Повечето хора ще бъдат издръжливи и ще се върнат към предишните си нива на функциониране.“

Устойчивостта и посттравматичният растеж обаче не са едно и също нещо. Всъщност хората, които се отърсват бързо от неуспех, не са тези, които вероятно ще получат положителен растеж, обяснява Тедески. По-скоро хората, които изпитват посттравматичен растеж, са тези, които търпят известна когнитивна и емоционална борба и след това се появяват променени, от другата страна.

Този опит се измерва от Инвентаризацията на посттравматичния растеж на Тедески и Калхун (PTGI) (Journal of Traumatic Stress, Vol. 9, No. 3, 1996), която оценява растежа в пет области: оценяване на живота, отношение към другите, лична сила, разпознаване на нови възможности и духовна промяна. Не е необходимо и е дори нетипично да се показват промени във всичките пет области, казва Тедески. Но растежът дори в една или две от тези сфери „може да има дълбоко въздействие върху живота на човека“, добавя той.

Някои психолози казват, че доказателствата за посттравматичен растеж все още не са толкова стабилни, колкото биха могли да бъдат. Например, д-р Патриша Фрейзър от Университета в Минесота и колегите ѝ следват студенти преди и след травма. Те откриха, че самооценката на участниците за собствения им растеж не съответства на действителния растеж, измерен от PTGI. И докато действителният растеж е свързан с положителното справяне, самооценката за растеж не е, което предполага, че конструкцията може да не отразява напълно начина, по който хората се трансформират от травма (Psychological Science, Vol. 20, No. 7, 2009).

Други доказателства обаче сочат, че хората наистина израстват от травма. Книга от 2018 г. на Тедески и колеги обобщава повече от 700 изследвания, свързани с посттравматичния растеж, включително собствените изследвания и работа на Тедески, както и такива от други учени („Посттравматичен растеж: теория, изследвания и приложения“, Routledge, 2018). „Когато погледнете как хората реагират на травматични събития, посттравматичният растеж изглежда доста често срещан“, казва той.

Засаждане на семената за положителна промяна

Посттравматичният растеж не е нещо, което психолозите могат да предписват или създават, казва Тедески. Но те могат да го улеснят. „Виждаме това като естествена тенденция, която можем да наблюдаваме и насърчаваме, без да се опитваме да накараме хората да се чувстват притиснати или да имат усещането, че са се провалили, ако не постигнат този растеж“, обяснява Тедески.

Повечето травматични лечения, базирани на факти, осигуряват „ръчен подход“ за облекчаване на стреса и симптомите като тревожност, казва Тедески. Посттравматичната рамка на растежа, която той използва, е интегриран подход, който включва елементи на когнитивно-поведенческа терапия, заедно с други аспекти, които подчертават личностния растеж. „Той също така има елементи на разказ и екзистенциални аспекти, защото травмите често поставят пред хората екзистенциални въпроси за това, което е важно в живота.“

Един от начините да помогнем на клиентите да видят възможностите за растеж е да бъдем „експерти спътници“ по време на тяхната борба, казва той. „Да сме някой, който придружава травмата им, изслушва внимателно историята им и научава от тях за случилото се в живота им. С такъв тип експерт, хората започват да се отварят и да разглеждат по-задълбочено възможностите в живота си.“

И все пак посттравматичният растеж не е нещо, с което може да се бърза и често отнема много време, за да се осъществи. „Като професионалист можете да засадите семената, които биха могли да покълнат по-късно“, казва Тедески.

Докато излизаме от кризата с COVID-19, клиницистите и техните клиенти може да имат възможности да помогнат на тези семена да започнат да покълват. „Тази ситуация представлява предизвикателство за живота на хората и някои хора ще могат да се измъкнат от това към по-добро“, казва Тедески.

Не е задължително човек да изпитва травма и екзистенциална борба, за да се поучи от тази криза. За много хора пандемията осветява нещата, които са най-важни. „Може да отделяме повече време за неща, които намираме за смислени, да опростяваме живота си и да отделяме време за връзка в отношенията си“, казва Феликс. „Ситуация като тази кара всички ни да се замислим: Какво означава това забавяне за живота ни? Може да сме коренно променени по някакъв начин, който е благотворен.“

Източник: Американска психологична асоциация